Атина и Брюксел не се споразумяха по плана за реформи

  • 11 юни 2015 07:34

  • 2270
  • 5
Атина и Брюксел не се споразумяха по плана за реформи
© Getty Images/Guliver

Европейците осъзнаха необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция, заяви гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли след разговор снощи с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и френския президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предаде ТАСС.

„Ние решихме да засилим преговорите, за да бъдат преодолени оставащите различия, за да постигнем решение в близко бъдеще”, заяви Ципрас след продължилата близо два часа среща с Меркел и Оланд. И Ципрас, и говорител на германското правителство определиха разговорите като „конструктивни”.

Гръцкият премиер каза, че решението трябва да даде възможност на Гърция да се върне към растеж със социално единство, но също с поносим дълг, съобщава ДПА. Той поднови призивите си за преструктуриране на гръцкия дълг, за което ЕС казва, че може да стане само след постигането на споразумение с кредиторите, допълва Ройтерс.

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се даде да се разбере преди срещата, че Ципрас трябва да преговаря не с нея и с Оланд, а с трите институции, които представляват кредиторите - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Преговорите обаче са в задънена улица, тъй като Гърция отхвърля исканията на кредиторите за намаляване на пенсиите, за реформи на пазара на труда и предложените цели за бюджетни излишъци. Гърция може да просрочи плащанията си по дълга в края на месеца, ако не получи средства от кредиторите, отбелязва Ройтерс. В края на месеца Атина трябва да върне 1,6 млрд. евро на МВФ.

Срещата на Меркел, Оланд и Ципрас бе петият им разговор за по-малко от две седмици, което показва сериозността на усилията на най-високо равнище за предотвратяване на провал, който би принудил Гърция да напусне еврозоната, посочва Ройтерс.

Преговорите на експертно равнище между Гърция и кредиторите сега се очаква да продължат. Ципрас също така ще се срещне днес с председателя на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, допълва ДПА.

Експертите трябва да постигнат споразумение, което да бъде предложено за одобрение на финансовите министри от еврозоната, чиято следваща среща е на 18 юни, отбелязва агенцията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2270 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Георги

2015.07.10 | 18:20

5
Няма и да се споразумеят, и не е необходимо. Византийците бяха много доволни и щастливи когато десетилетия им плащахме репарации милиарди в стоки и пари, след Ньойския диктат, и нашите баби и дядовци изнемогваха и мряха от глад, докато онези гадове на юг доволно потриваха ръце и мислеха как още да откъснат някое и друго парче българска земя. Винаги са били най-големия враг на България и славянството, не заслужават съжаление. Трябва да бъдат под нашето ниво, където им е мястото. Когато дойдат да работят на българските полета и да гледат българските старци и деца, тогава можем да мислим, че справедливостта е победила. Нека бъдем реалисти и не бъдем късопаметни. Иначе сме обречени на загуба и изчезване.

2015.07.10 | 16:51

4
БРАВО ЦИПРАС ! БРАВО ! С поглед ги убива тия европедераси и тая кукумявка , гедерашката к,урвокомсомолка ! САМО СИРИЗА ! САМО АТАКА ! СИДЕРОВ ПРЕМИЕР !

2015.07.10 | 16:51

3
ВЪН ГЪРЦИЯ от ЕС ! ВЪН БЪЛГАРИЯ от ЕС и НАТО ! Стига са ни смукали оялите се кръвопийци западняци !
Ха-Ха!

2015.07.01 | 14:53

2
Снимката, снимката разгледайте внимателно....тя казва всичко!!!!! Фотографа кърти!
леля ти

2015.06.11 | 22:29

1
Как да се разбереш с обирджии като ЕС?!Те са свикнали да си грабят от колониите и да живеят на техен гръб!Би ли ги някой по главата да заливат Гърция с пари???Явно целта им не се оправда...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини