Ципрас и Меркел – 7 часа разговори без резултат

share

7 часа продължи първата официална среща на гръцкия премиер Алексис Ципрас и германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Двамата са разговаряли до полунощ, но не промениха вижданията си по начина за изход от гръцката финансова криза.

Основната цел на срещата обаче е постигната – да се зададе нов тон в една напрегната връзка, съобщиха говорителите и на двете страни. И двамата лидери говориха за ангажимента си към еврозоната и за “усещането за доверие”.

“Искаме Гърция да бъде икономически силна, искаме да расте и преди всичко да превъзмогне високата си безработица”, заяви Меркел след срещата. Тя коментира, че като една от 19-те страни в еврозоната Германия не е в позиция да решава дали гръцката програма за реформи е подходяща, или не. Затова е въведена институционална рамка, която да прецени това, посочи Меркел. По този начин тя отвърна на искането на Ципрас Германия да повлияе на Тройката в преговорите с Гърция. Меркел не е променила позицията си, че новото гръцко правителство трябва да продължи с реформите, ако иска финансова помощ. Дотогава, заяви тя, няма да се поемат никакви нови ангажименти.

Водещи новини

Още новини