Лондон дава £20 млн. за демокрацията в Източна Европа

gettyimages
share

Британският премиер Дейвид Камерън възобнови действието на програма за финансова помощ за страни от Източна Европа, предаде Интерфакс.

Парите са отпускани на държави от източната част на Стария континент, за да могат да се противопоставят на руската заплаха. Програмата е била стартирана от починалата през 2013 г. министър-председателка на Обединеното кралство Маргарет Тачър в края на 80-те години. Фондът, който разполага с 5 млн. паунда, вече е превел пари на новото украинско правителство начело с Арсений Яценюк. Очаква се в програмата да бъдат налети още 15 млн. лири стерлинги. Парите ще отидат за подкрепа на демокрацията в Молдова, Грузия, Босна и Херцеговина и Сърбия. По данни на официални лица от Лондон, поискали анонимност, решението за възобновяването на програмата не е било публично обявено.

Програмата работи на модела на Know-How Fund, учреден през 1989 г. с цел развитието на институциите в държави, влизащи в орбитата на Съветския съюз, като Полша, Унгария и Чехословакия. Средствата от възстановения фонд може да бъдат отпускане за модернизация на енергетиката и банковия сектор на източноевропейските страни.

Според цитираните източници кризата в Украйна е предизвикана от плачевното състояние на институции, корупцията и руската политика, възпираща развитието на пазарната икономика в бившата съветска република. Основата цел на фонда е да се предотвратят развитието на такива тенденции.

Водещи новини

Още новини