Австралийският премиер обяви промени в правителството

  • 28 юли 2024 10:08

  • 166
  • 0
Австралийският премиер обяви промени в правителството
© gettyimages

Австралийският премиер Антъни Албанезе обяви промени в кабинета си, след като двама ключови министри казаха, че смятат да се оттеглят от политиката след следващите избори, предаде Ройтерс.

Това е първата подобна промяна в правителството, откакто лявоцентристката Австралийска лейбъристка партия (АЛП) спечели парламентарните избори през май 2022 г. Днешното решението представлява опит на Албанезе да освежи екипа си преди следващия вот, насочен за 2025 г., коментира Ройтерс.

„Очаквам, че това е екипът, с който ще се явя на изборите“, каза той на пресконференция в Канбера.

Министърът на изкуствата Тони Бърк вече ще отговаря и за вътрешните работи, имиграцияте и мултикултурните въпроси, както и за киберсигурността.

Досегашният вътрешен министър Клеър О'Нийл, който се занимаваше и с киберсигурността, ще остане в правителството като министър на жилищното строителство. Андрю Джайлс, който досега бе министър на имиграцията, гражданството и културното многообразие обаче вече няма да е в състава на кабинета.

Сенаторът от Северна територия Маларндири Маккарти ще заеме поста министър на коренното население, пише БТА.

Австрийските сили за сигурност са разбили предполагаема мрежа на ИД

Решението за промените бе взето, след като министрите Брендан О'Конър и  Линда Бърни, които имат дългогодишен политически стаж в АЛП, заявиха, че след следващите избори ще излязат в пенсия.

Албанезе благодари на О'Конър и  Бърни са службата им през годините и за „изключителния им принос“ за развитието на страната.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини