Барозу подкрепи кандидатурата на България за Шенген

share

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подкрепи кандидатурата на България за Шенген, предава АФП.

Барозу заяви, че присъединяването на страната към безвизовото пространство е въпрос на справедливост, след като всички изисквания са посрещнати.

"Искам да повторя подкрепата на комисията за присъединяването на България към шенгенското пространство", заяви Барозу след разговори с българския премиер Бойко Борисов.

"Смятаме, че България е посрещнала всички необходими изисквания, така че да бъде страната в Шенген е въпрос на справедливост", добави той.

България и съседна Румъния се надяваха да се присъединят към безвизовото пространство тази година, но Финландия и Холандия блокираха през септември влизането им. Те посочиха слабия прогрес в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, въпреки че двете страни са посрещнали всички технически критерии за присъединяване.

Барозу окуражи дясното правителство на Борисов да продължи с усилията за съдебна реформа и борбата срещу корупцията и срещу организираната престъпност, както и да даде най-доброто от себе си, за да обясни направените усилия.

Водещи новини

Още новини