Камерън и Меркел се срещат днес, всеки има свой списък от теми за разговора

Getty Images/Guliver
share

Ограничаването на броя на мигрантите от ЕС във Великобритания е начело на списъка с темите, които британският премиер Дейвид Камерън иска да обсъди с германския канцлер Ангела Меркел, която ще му гостува по-късно днес, съобщи ДПА,  цитирайки висши британски служители.

Меркел идва в Лондон като част от своя тур от посещения в рамките на тазгодишното германско председателство на Г-7 -  групата на развитите индустриални държави. Тя обаче вероятно ще иска разговорите да се фокусират върху вероятността Гърция да напусне еврозоната, върху по-всеобхватни реформи на ЕС и идеи за съживяване на европейски икономики.

"Трябва да направим повече, за да стане ЕС по-стабилен и по-конкурентноспособен, отколкото е сега, Двамата предприехме стъпки в своите  страни за консолидиране на публичните финанси и е важно да продължим да следваме този дългосрочен план", заявиха двамата  лидери в обща декларация преди техните разговори на Даунинг стрийт по-късно днес.

Очаква се Камерън да придружи Меркел при посещението й на изложбата, посветена на германската история, в Британския музей.

Това вероятно ще бъде последната им официална среща преди парламентарните избори през май, за които се смята, че ще бъдат едни от най-оспорваните в британската история. Ако консерваторите на Камерън спечелят нов мандат, те са обещали да проведат през 2017 г. референдум да остане или не Великобритания в ЕС. Негова изборна победа ще означава и опит на Камерън да предоговори споразуменията, въз основа на които страната му бе приета в ЕС.

Водещи новини

Още новини