Германската полиция обискира жилища на мюсюлмани, джамия и ислямски център

gettyimages
share

Германската полиция е обискирала вчера джамия, жилища на мюсюлмани и ислямски център в няколко населени места по подозрение във връзки с джихадисти в Сирия, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Заподозрените, принадлежащи към ултраконсервативното салафистко течение, са на възраст между 23 и 36 години и полицията смята, че са планирани нападение. Няма извършени арести. "Няма да седим със скръстени ръце и да наблюдаваме как терористите от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия получават подкрепа от Германия", заяви на пресконференция вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман. Повече от 400 германски граждани са заминали за Сирия, за да се присъединят към ИД. При вчерашните обиски полицаите са иззели компютри, хард дискове и електронни данни от няколко жилища в Нюрнберг, където са обискирали и джамия. Претърсен е и апартамент в Бон и няколко - във Вайхе. Следователите смятат, че заподозрените са събирали пари, за да изпратят линейка от Германия до Сирия.

Салафистите са много малка част - около 4500 души, от мюсюлманската общност в Германия, която наброява 4 милиона. Миналата седмица германски мюсюлмани в повече от 2000 джамии осъдиха действията на "Ислямска държава" в организиран от тях ден за молитви и се зарекоха да не допуснат повече младежи да се присъединят към джихадистите в Сирия и Ирак.

Водещи новини

Още новини