Експерт от САЩ: Путин ще спечели евроизборите

gettyimages
share

Европейските лидери страстно осъждат руската агресия срещу Украйна, но на изборите за Европейски парламент от 22 до 25 май могат да победят крайнодесните партии, които изказват открито своето възхищение от това как руският президент Владимир Путин е предизвикал Запада и разделил Украйна, коментира в. Вашингтон пост.

"Резултатите от вота може да се превърнат в нов удар по забуксувалите опити на Брюксел да създаде общ фронт срещу Москва", допълва изданието. Вестникът припомня, че докато европейските лидери са спорили относно задълбочаването на санкциите срещу Москва, много крайнодесни, а и крайнолеви са ръкопляскали с възторг на твърдите действия на Русия в Украйна и са обвинявали Брюксел и Вашингтон в ескалация на напрежението.

"На крайнолевите и на крайнодесните импонира фактът, че Путин ядосва традиционните европейски партии. Радикалите са доволни от това, че евробюрократите са лицемери. Те първо се подмазваха на Путин, а после го заплашиха със санкции, но от Брюксел не са си удържали на думата", коментира ситуацията специалистът по европейска политика Саймън Хикс.

Експерти, цитирани от "Вашингтон пост", са убедени в това, че десноцентристите и европоцентристите трябва да спечелят вота за ЕП. В същото време анализаторите изказват вероятността крайнодесните да си удвоят депутатите и заедно с крайнолевите да заемат една трета от всичките 751 места на банките. А това ще даде нови козове в ръцете на Путин в битката за Украйна. "Руският президент ще може по-лесно да се надсмива над европейците", смята Хикс.

В Москва много добре разбират какви са ползите от такова развитие на събитията и обръщат внимание на крайнодесните политици от Стария континент, каквото и на легитимни представители на 28-те. Изданието припомня за срещата на лидерката на френския Национален фронт Марина Льо Пен със Сергей Наришкин на фона на наложените от страна на Брюксел санкции срещу председателя на долната камара на руския парламент.

Водещи новини

Още новини