Крайната френска десница кове евроскептична група в ЕП

  • 28 април 2014 09:37

  • 1355
  • 3
Крайната френска десница кове евроскептична група в ЕП
© gettyimages

Лидерката на френската крайна десница Марина Льо Пен не крие амбициите си да сформира единствената истинска евроскептична група в Европейския парламент, чийто глас да има тежест в парламентарните дебати след европейските избори през май. За да постигне тази цел новата група трябва да има поне 25 евродепутати и те да са от 7 страни, пише френският в. "Фигаро".

Няколко седмици преди вота Национален фронт на Льо Пен изразява силен оптимизъм относно набелязаната цел и дори не крие амбицията си да постигне нещо още по-голямо - група, съставена от близо 50 евродепутати от 10 националности, сред които само представителите на френската крайна десница да бъдат 15-20. Людовик дьо Дан, съветник по европейските въпроси на Марин Льо Пен, твърди, че някои съюзници на НФ като например австрийската Партия на свободата могат да постигнат впечатляващи резултати на евровота.

За да осъществи целта си за евроскептична парламентарна група, НФ работи активно в два плана. Първо, завързва двустранни отношения директно с партньорски формации, например Северната лига в Италия или Партията на свободата в Холандия, като паралелно с това разчита и на паневропейската партия Европейски алианс за свобода, председателствана от австриеца Франц Обермайер от австрийската Партия на свободата. Тази паневропейска формация именно представлява основата на бъдещата група, планирана от Марин Льо Пен. Освен Австрия в нея има представители на още шест страни - Белгия, Малта, Швеция, Литва, Великобритания и Германия. Освен това НФ има вземане-даване и с някои страни от Централна и Източна Европа като Хърватия, Румъния и България, допълва френският вестник.

След евровота обаче се очаква в ЕП да има още две други евроскептични групи, освен планираната от Льо Пен. Едната ще е около Найджъл Фараж, лидера на Британската партия за независимост, а другата - в сферата на консервативните реформисти, сред които има чешки и полски депутати.

Последвайте канала на

БТА
1355 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аз казах

2014.05.14 | 21:49

3
И депутатите от АТАКА, ако разбира се заблудения българин проумее най-после че само АТАКА защитава националните интереси и не се води по свирката на американците, като всички управлявали страната ни вече 25 години.
tween frontier

2014.05.12 | 16:41

2
KOI OBICHA I CHAKA DA E OCENEN?-the IDIOT

2014.05.12 | 16:41

1
Брюксел трябва да служи на народите,а не на лобеистите.

Добави коментар

Водещи новини