Ивайло Калфин: Британският страх от българите е глупост (видео)

Булфото
share

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин отправи видео обръщение към британските граждани да не се боят от имигрантска вълна от България, съобщиха от пресцентъра му.

По повод отпадането на ограниченията за работа на българи в Европейския съюз от 1 януари 2014 г., Калфин като член на Европейския парламент се обръща към британските граждани, за да успокои насажданите измислени страхове.

"Българите не са много в Обединеното кралство. Те работят, плащат данъци и вноски към британската социална система. Някои политически партии, главно националисти ви плашат, но трябва да знаете, че това е твърде далеч от фактите и от реалността", казва Калфин във видеото, разпространявано чрез Ютюб.

"Твърденията, че 29 милиона българи и румънци ще атакуват Великобритания са просто глупости. Не само защото сборът от населението на България и Румъния е по-малък, а и защото официалната статистика показва друго", казва Калфин.

Българският евродепутат цитира статистика, според която на 1 британски граждани един е българин и от 600 безработни само един е българин. Едва 148 българки вземат майчински в Обединеното кралство. В същото време българските и румънски студенти внасят в хазната 30 милиона британски лири под формата на такси за обучение и за своята издръжка.

"Всички тези данни показват, че българите са във Великобритания, за да учат и да работят, а не да използват социалната система на страната", казва Калфин в обръщението.

В началото на месеца парламентаристът изпрати открито писмо на британския премиер Дейвид Камерън, с което протестира срещу националистическото говорене, чиято жертва са българските граждани във Великобритания, припомня Дневник.

Водещи новини

Още новини