Банките в ЕС са длъжни да разкриват сметките на висши политици

share

Банките ще бъдат задължени да разкриват сметките на всички висши политици от страните членки на Европейския съюз. Това предвижда българското предложение за регулация в общността, около което се обединиха участниците в Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Сметките и имотите на всички политици в Евросъюза и техните семейства да бъдат публични. Предложението на ДПС, срещнало всеобща подкрепа на Консултативния съвет, ще бъде направено на следващия Европейски съвет от премиера Пламен Орешарски.

„Националният закон е приложим само за български юридически лица. Ако обаче един политик крие парите си в чужди банки, възниква необходимост от обща европейска регулация”, смята Лютви Местан.

Така банките на всички държави ще бъдат задължени да разкриват сметките на висшите политици. Според ДПС, у нас засегнати ще са над 5-6 хиляди души. Все пак има очаквания за съпротива.

„Банките оказват отпор винаги, те са свещените крави на всяко общество и в България не правим изключение”, коментира Павел Шопов.

Не по всички теми обаче Консултативният съвет е бил единодушен. „Най големият проблем за една държава, която претендира, че е правова, е обществено-политическото напрежение. Тази нестабилност отблъсква и инвеститорите”, заяви Цветан Цветанов.

„Когато се обсажда парламента и се държат за заложници депутати синдикалисти и министри, това не е демократичен протест”, категоричен бе пък Сергей Станишев.

Според лидера на БСП, все по-често в страната ни се появяват параполитически формирования, които обаче правят политика.

Водещи новини

Още новини