Българи в ЕС въртят бизнес "на черно" с лютеница и ракия

share

Български емигранти в страните от Западна Европа въртят далавери “на черно” с домашна лютеница, кьопоолу и плодова ракия, разкриха емигранти, завърнали се от чужбина, пише "Монитор".

Пламен Илиев от Велико Търново работил като строител две години и половина в Южна Испания, в областта Андалусия. Той и негови колеги всяка вечер събирали от зеленчуковите пазари изхвърлените полуразвалени и изгнили портокали и мандарини, оставяли ги да ферментират в пластмасови бидони и след това в самоделно направен казан от две големи тенджери тайничко си варели домашна ракия.

За да добие пърцуцата висок градус слагали в нея спирт и захар в промишлени количества. Получената силна ракия след това разреждали с вода, разливали в шишета с различна разфасовка и тайно я продавали. Техни основни клиенти били, разбира се, другите българи в района. Наред с тях обаче цитрусовата ракия се услаждала и на албанските, руските, румънските и африканските емигранти в Испания.

Въпреки съмнителното си качество, стоката им била търсена главно заради ниската цена от 5-6 евро за литър. Тъй като в Испания цитруси в неограничено количество имало през цялата година, нашенците успявали на месец да си докарат по над 300-400 евро на калпак от нелегалната домашна ракия.

Пламен разказва, че на далаверата ги светнал техен възрастен колега, който по времето на соца работил като строител в Либия. Той им разказал, че там за първи път българските строители пробвали да варят цитрусова ракия в тенджери.
 

Водещи новини

Още новини