Гърция се ядоса на изказване на Путин

share

Руският президент Владимир Путин директно разби мита за стабилизиране на гръцката икономика. В реч пред бизнесмени в областта Ростов, той изрази недоумение, защо някои бизнесмени инвестират в страни с проблемна икономика като Гърция, предаде БНР.

По всяка вероятност руският държавен глава фиксира руския ексдепутат от гръцки произход Иван Савидис, който само в рамките на година инвестира в туризма и няколко производствени сектора. Савидис изнесе проспериращия си бизнес от Ростов и го прехвърли в Северна Гърция. Речта на руския президент, цитирана от световните медии, нанесе тежък удар върху опитите на Атина да промени средата за инвестиции в Гърция. В нарушение на дипломатичния тон говорителят на гръцкото правителство Симос Кедикоглу заяви, че Гърция е „сигурна за инвестиции страна”.

Позицията на Москва несъмнено ще окаже влияние върху интересите за привличане на чужди инвеститори по предложенията за приватизация. Изказването на Путин се тълкува като отговор на провалената сделката на Газпром за закупуване на гръцката газова система ДЕПА. ЕС блокира договора, за да ограничи руското енергийно влияние на Балканите.

Водещи новини

Още новини