Присъдата на Силвио Берлускони потвърдждава върховенството на закона

gettyimages
share

Потвърждаването на осъдителната присъдата на Силвио Берлускони по делото "Медиасет" за данъчни измами за милиони евро е водеща тема за всички италиански вестници.

Присъдата от 4 години се намалява на 1 година по силата на амнистия за по-стари престъпления. Касационният съд на Италия обаче постанови, че милански апелативен съд ще трябва да преразгледа частта от присъдата, касаеща забраната от 5 години за заемане на публични длъжности и да я намали на период от 1 до 3 години, припомнят вестниците.

За първи път Силвио Берлускони няма основание да обвинява съда, че е бил пристрастен към него, отбелязва в. "Кориере дела сера". Петимата магистрати в съда са с неизвестни политически ориентации, припомня вестникът. Въпреки този факт обаче Берлускони отново заяви, че присъдата доказва, че част от магистратурата в Италия е безотговорна, че магистратите, които не са избирани от народа, упражняват истинска власт над държавата. Берлускони използва ситуацията за целите на предизборна кампания, обещавайки възкресяването на партията си Форца Италия, в която ще влязат млади хора, способни с нова енергия да извършат реформи, в това число и на съдебната система. Присъдата си той определи като неоснователна и лишаваща го от основните му права и свободи.

Вестник "Стампа" се спира върху първите реакции на италианските политици. Президентът Джорджо Наполитано заяви, че уважава решението на съда. Премиерът Енрико Лета припомни, че сега на първо място стоят интересите на страната. Коалицията му е застрашена обаче от разпадане заради присъдата. Заместник-министърът на държавната администрация Микаела Бианкофиоре, която е от партията на Берлускони, вече заплаши да подаде оставка в знак на солидарност с бившия премиер. Партията на Берлускони "Народ на свободата" е бясна от решението на съда.

Ликува лидерът на "Движение 5 звезди" Бепе Грило, за когото присъдата е политическа смърт за Берлускони. Решението на съда показа, че в Италия има правова държава и разделение на властите. Касационният съд най-после доказа, че законът в Италия е еднакъв за всички. За да се стигне дотук обаче трябваше да минат 10 години на разследвания, съдебни препятствия, дълги процеси, злоупотреби с властта и закони по мярка за Берлускони, пише в. "Република".

Вестник "Унита" посочва, цитирайки Бепе Грило, че решението на съда е като падането на Берлинската стена. Вестникът отбелязва и, че чакането на това решение е било за журналистите като чакането на раждането на британското кралско бебе Джордж. Като "обезглавяване на демокрацията" определя присъдата в. Джорнале", собственост на брата на Берлускони - Паоло Берлускони.

Вестник "Соле вентикуатро оре" посочва, че акциите на медийната империя на Берлускони Медиасет са паднали на борсата с 2,9 процента. Решенето на съда има три последствия, отбелязва в. "Фато куотидиано". След 20 години на заобиколни пътища, заплахи, натиск и срамни закони, написани за един единствен човек, Берлускони беше осъден. Така за първи път Касационният съд отсъди, че законът е еднакъв за всички в Италия. В политически план всички съюзи ще се разпадат, правителството между левицата на Лета и десницата на Берлускони може и да оцелее, но ще бъде като ходещ мъртвец, посочва вестникът.

Водещи новини

Още новини