Брайвик се снабдил с оборудване за смъртоносните атаки от 20 страни

share

Андерш Брайвик е получил помощ в търсенето извън страната необходимото му оборудване за смъртоносните атаки от 22 юли.

Той обаче отказа да даде повече информация, докато политическите му искания не бъдат изпълнени.

Адвокатът на Брайвик - Геир Липещад, обяви, че клиентът му си е набавил всички материали, от които е имал нужда за атаките, извън Норвегия, като за целта е посетил около 20 страни.

Той твърди, че се е срещал с хора и си е набавил материалите по време на пътуванията си. За това са му помогнали много хора, заяви Липещад след третия разпит на Брайвик. Юристът не поясни дали тези хора са споделяли политическите възгледи на клиента му и дали са знаели за намеренията му.

Преди време Андерш Брайвик поиска правителството да подаде оставка в замяна на предоставяне на информация на разследващите органи.

По-рано директорката на службата за сигурност на норвежката полиция Яне Кристенсен заяви, че той е социопат, който е действал без съучастници и без да има мрежа крайнодесни съмишленици. Той е пазил плановете си в тайна повече от десетилетие.

Според прокуратурата най-вероятно окончателните обвинения срещу извършителя ще бъдат готови в края на годината. Въпреки че призна, че е планирал и извършил атаките, Брайвик не се призна за виновен по обвиненията в тероризъм, което означава, че процесът срещу него ще се проточи.

Норвежецът може да получи максимум 30 години затвор, ако бъде обвинен в извършването на престъпления срещу човечеството.


Жертви на двойния терористичен акт на 22 юли, извършен от Брайвик, станаха 77 души.

Водещи новини

Още новини