Запорираха имущество по делото на шефката на МВФ

gettyimages
share

Съдебни изпълнители описаха и запорираха имущество на френския политик и бизнесмен Бернар Тапи, предаде ИТАР-ТАСС.

Предприемачът е един от от участниците в процеса на сегашния ръководител на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която е била икономически министър. Тапи е заподозрян в машинации по време на арбитражна процедура с държавата, при която той е получил 403 млн. евро.

Близкият до бившия президент Никола Саркози предприемач е обвивен във финансови измами. За извършване на сделката е бил създаден консорциум, управляван от държавната банка Сredit Lyonnais. След финализирането на сделката бизнесменът е обвинил финансовата институция в измама и поискал обезщетение. През 2007 г. сегашният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, тогава министър на финансите, е наредила делото на Тапи да бъде предадено на арбитражен съд и въпросът да бъде разгледан по бързата процедура.

Тапи посочва, че такова решение е било прието изключително с намесата на Елисейския дворец. "Решението за арбитража е взето от г-жа Лагард, но то не е могло да бъде задействано без разрешението на г-н Саркози", каза наскоро бизнесменът в интервю пред в. Монд.

Водещи новини

Още новини