Камерън сгрешил за Анди Колсън

Getty Images
share

Британският премиер Дейвид Камерън изказа своето съжаление относно решението си да назначи Анди Колсън за директор "Връзки с обществеността".

След оповестяването на скандала с подслушването той напусна медията, като заяви, че не е имал и най-малка представа за него, но поема отговорност. Колсън е един от десетимата арестувани във връзка с незаконното подслушване.

Камерън е изслушван пред медийната комисия на британския парламент. Разпитващите го целят да разберат защо британският премиер е настоявал за назначението на Колсън въпреки че името му е било замесено в скандала, както и доколко е бил наясно с незаконното подслушване. Появиха се и слухове, че някои от служителите на Камерън са се срещали с лица от полицията и са им оказвали натиск да спрат разследването срещу медиите на Рупърт Мърдок.

Пред депутатите премиерът изтъкна, че ако Колсън го е излъгал за това, че не е бил наясно с подслушването на телефони и последвалия скандал, следва да бъде обвинен с тежестта и строгостта на британското законодателство.

Въпреки това той защити бившия си служител, като заяви, че хората трябва да се смятат за невинни до доказване на противното.

Пред депутатите той категорично защити и служителите си за начина, по който са работили с полицията в хода на скандала. Моята канцелария разкри пълната кореспонденция по имейл между началника на канцеларията и бившия помощник комисар в Скотланд Ярд Джон Йейтс и тя показва, че служителите ми са реагирали съвсем правилно", заяви Камерън пред парламента.

През януари полицията възобнови разследването срещу служителите на News of the world. В момента тече проверка на 3 870 души, чиито имена и телефонни номера бяха открити в архивите на News of the world. Все още не е ясно колко от тях са били обект на подслушване.

Водещи новини

Още новини