"News of the World" излезе за последен път

  • 10 юли 2011 07:46

  • 1907
  • 4
"News of the World" излезе за последен път
© gettyimages


Причина за спирането е скандалът с подслушването на мобилните телефони на хиляди британци, предаде АФП, цитирана от БТА.


Седмичникът, създаден преди 168 години и публикуван всяка неделя, се издаваше от медийната компания на милиардера Рупърт Мърдок. Решението за закриването на изданието бе взето изненадващо по-рано тази седмица от Джеймс Мърдок, син на Рупърт Мърдок, отговарящ за управлението в Европа на медийната империя на баща си.
Вестникът се появява за първи път през 1843 г. Още в началото редакторите му залагат на представянето на информацията на по-достъпен език и така привличат много читатели. Изданието започва да разкрива и пиперливи подробности от полицейски разследвания и съдебни дела.
През 1969 г. Вестникът е купен от Рупърт Мърдок. Изданието възприема формата на таблоид през 1984 г., когато продажбите намаляват.
В последно време тиражът на News of the World" бе около 3 милиона екземпляра. Изданието е популярно с подробните си разследвания, но и със сензационните си разкрития за звезди и короновани персони, както и с информациите си за сексуални и политически скандали.

През 2010 г. бившата кралска снаха Сара Фъргюсън беше заловена от изданието да иска подкуп в замяна на уреждане на среща с бившия й съпруг принц Андрю.

Вестникът обаче се отличи и с някои фалшиви сензационни новини, които имаха понякога катастрофален резултат. В началото на този век, например, изданието набеди няколко лица за педофили и гневни британци атакуваха къщите им. В последно време таблоидът дължи най-сензационните си разкрития на журналиста Мазер Махмуд, известен с прякора Мнимия шейх заради това, че се дегизира като богат арабин, за да се среща със знаменитости и да научава техните съкровени тайни.

От една седмица Великобритания е потресена от разкрития, че изданието е плащало на детективи, за да проникнат в гласовите пощи на мобилните телефони на роднини на жертви на убийства, на близките на жертвите от атентатите в Лондон от 7 юли 2005 г. и на семействата на военни, убити в Афганистан и Ирак. Скандалът шокира британците и накара мнозина да призоват за разследване и за наказване на виновниците.

Последвайте канала на

БТА
1907 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
HITLER

2011.07.10 | 18:01

4
MARTIN KARBOVSKI - VIJDAL SUM GO TOQ NOS DA NE E OT GARA BOV ? TOI BE6E NAPRAVIL EDNO PREDAVANE PO NOVA ZA NQKVO IZNASILENO SEMEISTVO I SAMO TOVA BE6E ISTINA OT CQLOTO SMAHNATO PREDAVANE
HITLER

2011.07.10 | 17:57

3
PETUR STOQNOV SUMISTA - DALAVERA DALAVERA VSEKI PRAVI SE NA MUJ I MINISTRI I BANKERI
HITLER

2011.07.10 | 17:54

2
TIQ VESNICI NE VQRVAM 4E SA BRITISH ZA6TOTO BRITANCITE PI6EHA ISTINATA V VESNIKA NO POSLE NQKOI SMENI VESNIKA I STRANNOTO BE6E 4E NA POSLEDNATA STRANICA BQHA NAPISALI NE6TO KOETO ME NAKARA DA SE ZAMISLQ BQHA SLOJILI MAGAZIN I OT NEGO LI4E6E 4E TOVA E NAPRAVENO S PRINTER - AZ SI KONTAKTUVAM S BRITANKATA KOQTO PI6E6E ZA MEN I MOGA DA VI KAJA 4E BQH RAZGADAL STRAHOTNA KONSPIRACIQ V NA6ATA DURJAVA
HITLER

2011.07.10 | 17:52

1
ALISIA - 6TOM ME ZABELEJI6 - NEKA DA POMOGNEM NA VESELIN MARINOV DA SPRE DA PEE 4E NEGOVATA POLICIA 6TQLA DA ME MESI

Добави коментар

Водещи новини