Джо Байдън участва на заседание на британския Национален съвет за сигурност

share

Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън участва днес заедно с британския премиер Дейвид Камерън в заседание на Националния съвет за сигурност на Обединеното кралство, предадоха ДПА и АП.

Преди визитата си в Лондон Байдън изрази в интервю за британския вестник "Таймс" увереност, че Великобритания е станала по-силна заради членството си в Европейския съюз и че ЕС е по-силен с участието на Великобритания. Преди месец Камерън предизвика безпокойство в Европа, като обяви, че иска да предоговори британското членство в съюза и да подложи този въпрос на референдум, ако спечели следващите парламентарни избори.

Визитата на Джоузеф Байдън в Лондон е последна спирка в европейската му обиколка. Преди това той бе в Берлин, Мюнхен и Париж, където похвали Франция за нейните решителни действия в Мали. Преди днешното заседание по сигурността на Даунинг стрийт Байдън каза, че на него ще бъде обсъждана политиката в Афганистан, Северна Африка, Иран и Близкия изток, където по думите му САЩ и Великобритания имат много общи интереси.

Британският вицепремиер Ник Клег допълни, че сред темите за дискусия ще бъде търговското споразумение между САЩ и ЕС. Вицепрезидентът на САЩ каза, че е "очарован" да бъде участва в британска среща по сигурността, след като е прекарал половината си живот в срещи по сигурността в САЩ. Камерън уведоми американския гост, че за Великобритания е относително нова практика да се събират около една маса военни командири, шефове на разузнаванията и политически лидери.

Водещи новини

Още новини