Оланд: Париж и Вашингтон ще оказват натиск докрай върху Техеран

  • 04 февруари 2013 17:44

  • 616
  • 0
Оланд: Париж и Вашингтон ще оказват натиск докрай върху Техеран
© Снимка © Getty Images/Guliver

Франция и САЩ ще упражняват върху Техеран натиск докрай, за да могат преговорите по иранския ядрен проблем да постигнат резултат, заяви френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, цитиран от АФП.

Иран продължава да отказва да осигури прозрачност и да изпълни международните си задължения, отбеляза френският държавен глава след работен обяд с американския вицепрезидент Джо Байдън, който е на посещение в Париж. Организираме среща - още една, която трябва да се състои скоро - за да последват преговори. Ще оказваме натиск докрай, за да има резултатни преговори, каза Оланд. Големите световни сили от групата "5+1" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН: САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания плюс Германия) предложиха на Иран среща на 25 февруари в Казахстан, за да се опитат да подновят преговорите по спорната му ядрена програма, прекъснати от месеци. Иранският външен министър Али Акбар Салехи обяви това на Мюнхенската конференция по сигурността в неделя, без да посочи, дали Техеран е приел официално поканата.

Оланд и Байдън призоваха също за разполагане на мироопазващи сили на ООН в Мали, посочва ДПА. Байдън отбеляза, че с Оланд са единодушни, че оглавената от африканските сили Международна мисия в помощ на Мали трябва бързо да бъде поставена под мандата на ООН. След това мисията, която сега има за цел разгромяване на ислямистите, ще се превърне в мироопазваща мисия, каза Оланд. Байдън, чиято страна предоставя логистична и разузнавателна помощ, похвали Франция за решителните й действия в Мали и ефективността на войските й.

Последвайте канала на

БТА
616 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини