Партията на Меркел загуби ключов местен вот

share

Политическата сцена в Германия бе объркана след изненадващата победа на социалдемократите на местните избори в Долна Саксония, съобщи БНР.

Вотът се смята за най-важния изпит пред основните политически партии в страната преди парламентарните избори тази есен. Управлението в Долна Саксония досега винаги е било миниатюрен модел на управлението в цяла Германия. На власт до вчера бе кабинет, съставен от християндемократи и либерали. След местните избори обаче те ще бъдат сменени от социалдемократи в коалиция със зелените. Опозицията спечели само с едно парламентарно място повече. До последно прогнозите сочеха като краен победител консерваторите и изненадващата промяна в резултата бе обявена едва малко след полунощ. 

Трудно да се каже дали резултатът в Долна Саксония прогнозира изхода от парламентарните избори в Германия наесен, тъй като и консерваторите имат своята победа в Хановер. Либералната Свободна демократическа партия също спечели с изненадващ резултат от 9,9%. А всички анализатори прогнозираха, че тя едва ли ще влезе в парламента. Ако това се бе сбъднало, щеше да се наложи канцлерът Ангела Меркел още отсега да започне да търси нов коалиционен партньор за следващ евентуален мандат. Засега либералите обаче успяха да се съхранят. Консерваторите обаче се мобилизираха и в кампанията си се опитаха да убедят изибрателите да гласуват за либералите. По този начин без да искат се декласираха сами, тъй като преляха своите гласове в СвДП.

Водещи новини

Още новини