Германия: Вече не искаме да сме велика сила във външната политика

  • 21 януари 2013 14:40

  • 863
  • 0
Германия: Вече не искаме да сме велика сила във външната политика
©

"Германия вече не иска да е велика сила във външната политика", призна германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю за германския в. "Ханделсблат", цитирано от АФП.


"Как бихме могли след Хитлер и Аушвиц? Историята оставя следи за дълго", каза Шойбле в интервюто по повод утрешното честване в Берлин на 50-годишнината от Елисейския договор между Германия и Франция. "Дори не завиждаме на Франция и Великобритания, които са външнополитически сили. Това се вижда не само в Мали, но се видя и в Либия, а донякъде и в Сирия. Не бягаме от отговорност, но имаме друго отношение към военната сила", посочи Шойбле.

Германия, която няколко пъти изрази подкрепа за военната намеса на Франция в Мали, изпрати в четвъртък вечерта два транспортни самолета за логистична поддръжка на Икономическата общност на държавите от Западна Африка. Германия обяви и намерение да изпрати хуманитарна помощ за един милион евро за бежанците от Мали в съседните страни, както и изпращането на инструктори, които да обучават африканските сили.

Германската общественост по правило е отрицателно настроена към военни намеси в чужбина. Публикувано в събота допитване сочи, че 59 процента от германците са против германска военна намеса в Мали.

Последвайте канала на

БТА
863 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини