Близо 30 полицаи бяха ранени в Белфаст

share

Най-малко 29 полицаи бяха ранени в Белфаст при сблъсъци между младежи - пробритански лоялисти и ирландски националисти, в северноирландската столица вчера. Сблъсъците последваха пореден протест срещу решението от 3 декември на общинския съвет да прекрати традицията британското знаме да се издига всеки ден над кметството.

Размириците започнаха при преминаването на демонстрантите, повечето протестанти, през католически район на връщане от протестния митинг в централен Белфаст. Полицията се опита да раздели двете групи младежи, които се замеряха с тухли и бутилки. Най-малко 100 лоялисти, облечени в цветовете на британското знаме, се бяха събрали на митинга пред кметството. След като полицията блокира пътя им към Източен Белфаст, те се отклониха към квартал Шорт Странд, традиционна арена за сблъсъци между протестанти и католици, и се сбиха с местни младежи.

След като националистите се разпръснаха, полицията обърна водометни оръдия срещу лоялистите, които отблъснаха полицаите с метални прътове и откъртени павета. Подкрепления с десетки джипове и хеликоптер и и поне три водометни оръдия бяха изпратени, за да овладеят тълпата. Полицаите потвърдиха, че са изстреляли поне шест пластмасови куршуми. Вчера железопътният транспорт в града беше спрян, след като малко взривно устройство беше намерено билзо до жп линия.

Водещи новини

Още новини