Четвърта поредна нощ на насилие в Северна Ирландия

  • 07 януари 2013 06:55

  • 943
  • 0
Четвърта поредна нощ на насилие в Северна Ирландия
©

Нови инциденти станаха за четвърта нощ в Северна Ирландия, няколко часа след започването на преговори между представители на политическите сили и църквата за прекратяване на избухналите преди повече от месец размирици в Белфаст, предаде Франс прес.

В няколко улици на града срещу силите на реда бяха хвърляни тухли и бутилки, съобщи полицейски говорител. Пробританските лоялисти започнаха да се бунтуват след като на 3 декември мнозинството от общинарите - проирландски настроени националисти, гласуваха за премахване на едновековната традиция Юниън Джак да се вее пред кметството на Белфаст.

Размириците, които спряха за Коледа, избухнаха с нова сила в четвъртък. Според оповестени снощи от полицията данни 52 полицаи са били ранени от началото на сблъсъците. Близо 70 души са били арестувани.

Представители на политически партии и на църквата се събраха снощи в църква в Белфаст, за да се опитат да сложат край на насилието. "Ние трябва да намерим изход, но не знам как", заяви Робин Нютън от Демократическата юнионистка партия, който изтъкна липсата на ясни искания от страна на протестиращите. Майкъл Коупланд, депутат от Юнионистката партия на Ълстър, от своя страна изрази песимизъм относно спирането на насилието. "Сред демонстрантите изглежда няма никой, към който да се обърнем", отбеляза той.

Северна Ирландия е полуавтономна британска провинция, която от 2007 г. има смесено управление от католици и протестанти. Разразилото се в продължение на 30 години насилие между двете религиозни общности взе 3500 жертви, припомня АФП.

Протестантите юнионисти искат Северна Ирландия да остане част от Великобритания, докато католиците републиканци искат тя
да се обедини с Република Ирландия.

Въпреки мирното споразумение от 1998 г., което подели властта между католици и протестанти, в провинцията все още избухват отделни инциденти, отбелязва агенцията.

Последвайте канала на

БТА
943 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини