Дейвид Камерън: Великобритания се движи в правилната посока

Getty Images/Guliver
share

Великобритания се движи в правилната посока по всички важни за нея проблеми и може да гледа към 2013 г. с реализъм и  оптимизъм, заяви британският премиер Дейвид Камерън в новогодишното си видеопослание, предаде Ройтерс. Страната е  постигнала напредък по съкращаването на бюджетния дефицит,  реформата на социалното осигуряване и подобряването на  образователните стандарти, похвали се той.

Камерън заяви, че неговото правителство "бърза" и няма да се поддаде на натиска да забави темпа на съкращаване на бюджетния  дефицит или да спре реформите в социалното осигуряване и образованието.  Можем да гледаме към бъдещето с реализъм и оптимизъм, каза той. Реализъм, защото не може да се излекуват за една нощ проблемите, натрупани с десетилетия. Няма бързи решения и аз не  бих твърдял обратното. Но можем и да сме оптимисти, защото бележим осезаем напредък. Великобритания се движи в правилната  посока. Прогнозите са бюджетният дефицит да бъде с една четвърт по-малък през новата година, отколкото през 2010 г., и почти  половин милион души са си намерили работа оттогава. Великобритания е част от глобалната надпревара към успеха. Това  е надпревара със страни като Китай, Индия и Индонезия, надпревара за работни места и бъдещи шансове. Затова когато ни казват, че  можем да забавим съкращаването на дълга, ние казваме:"Не, не  можем да спечелим в този свят с огромен воденичен камък на  дългове около шиите ни", каза премиерът.

Камерън не спомена за мястото на Великобритания в ЕС, тема, която според анализаторите ще бъде на преден план в политиката  догодина и на която ще бъде посветена отдавна отлагана ключова реч на премиера на Нова година.

Водещи новини

Още новини