Конституционният съд на Унгария отхвърли част от избирателния закон

share

Конституционният съд на Унгария обяви за невалидна част от спорния нов избирателен закон поради формални съображения, предаде АФП.

Парламентът е превишил законодателните си компетенции като е приел текстове, представени като преходни, след като става дума за дългосрочни закони, заяви Конституционният съд. Водачът на парламентарната група на управляващата партия Фидес Антон Роган прие за сведение решението на съда и изрази готовност да се поправи грешната формулировка. Конституционно изменение може да се внесе през февруари, уточни той.

Сред отхвърлените от съда точки е една от най-спорните - изискването унгарските избиратели да се регистрират в избирателен списък не по-късно от две седмици преди даден вот. Досега за гласуване бе достатъчен документ с адресната регистрация. Според опозицията този текст цели да попречи на многобройните колебаещи се избиратели, сред които има мнозина разочаровани от премиера Виктор Орбан, да отидат да гласуват в последния момент против правителството.

На 6 декември унгарският президент Янош Адер отказа да подпише закона и го прати в Конституционния съд. Освен задължението за регистриране в избирателни списъци, новият закон предвижда забрана на политическа реклама 48 часа преди изборния ден и забрана да се публикуват резултати от проучвания на общественото мнение шест дни преди избори. Конституционният съд ще обяви становището си по съдържанието на изборната реформа в началото на януари.

Водещи новини

Още новини