Британия гласува за излизането от ЕС?

share

Британският премиер Дейвид Камерън е готов да предложи референдум дали страната му да остане в Европейския съюз, пише лондонският в. Таймс.

Решението дали Обединеното кралство да остане в рамките на политическия блок може да стане след провеждането на две допитвания. Първото е насрочено за пролетта на 2015 г., когато британците ще гласуват за нов парламент. По време на вота поданиците на Елизабет II ще трябва да отговорят на въпроса дали новото правителство да получи мандат за преразглеждането на отношенията между Лондон и Брюксел. След това се предвижда още един референдум. На него жителите на Острова ще изявят волята си за връзките между държавата им и ЕС. Медиите предполагат, че на избирателите ще им бъде предложено да отговорят за излизането на Великобритания от блока.

Камерън предлагаше и по-рано референдум относно ролята на държавата в ЕС. Членове от неговата Консервативна партия смятат, че Великобритания може да член на единния пазар, но да не участва в политическия блок. Подобни са отношенията между ЕС, от една страна, и Норвегия и Швеция, от друга.

Водещи новини

Още новини