Австралия е предоставила подкрепа за ударите на САЩ срещу бункери на хусите

pixabay
share

Австралия предостави подкрепа за въздушните удари на САЩ срещу подземни бункери на хусите в Йемен. Това се казва в изявление на представител на австралийската отбрана, предаде "Ройтерс".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3136

"Австралия предостави подкрепа за ударите на САЩ, извършени на 17 октомври 2024 г., насочени срещу съоръжения на хутите в Йемен, чрез достъп и прелитане на американски самолети в Северна Австралия", се посочва в изявлението.

Освен това се посочва, че "тази подкрепа е в съответствие с нашия дългогодишен съюзен ангажимент и тясно сътрудничество, демонстрирайки оперативната съвместимост на нашите военни".

Остин: САЩ нанесоха удари по пет подземни склада за оръжие на хусите в Йемен

Бомбардировачът B-2, участващ в ударите по Йемен, не е оперирал от Австралия, но Австралийската радиоразпръсквателна корпорация съобщи, че е извършено зареждане с гориво въздух-въздух.

През юли базите на Кралските австралийски военновъздушни сили в Тиндал и Дарвин в Северна Австралия са били модернизирани, за да обслужват американски бомбардировачи и самолети за зареждане с гориво с финансиране на отбраната на САЩ, тъй като Австралия отново се е превърнала в стратегически жизненоважно индо-тихоокеанско място за САЩ на фона на нарастващото напрежение с Китай.

Припомняме, е на 17 октомври САЩ заявиха, че са извършили удари срещу пет подземни съоръжения за съхранение на оръжия в контролираните от хусите райони на Йемен. При удара за първи път са използвани стелт бомбардировачи B-2 с голям обсег срещу групата, свързана с Иран.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3136

Водещи новини

Още новини