Лойд Остин е разпоредил разполагането в Близкия изток на подводница

gettyimages
share

Американският министър на отбраната Лойд Остин е разпоредил разполагането в Близкия изток на подводница с управляеми ракети, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Пентагона, предаде БТА.

Остин също така е разпоредил и ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" да ускори разгръщането си в района.

"Държавният секретар повтори ангажимента на САЩ да предприемат всякакви възможни стъпки за защита на Израел и отбеляза укрепването на военните сили и способности на САЩ
в Близкия изток в светлината на ескалиращите регионални напрежения", се казва в изявление на Пентагона.

Американската въоръжени сили вече заявиха, че ще разположат допълнителни изтребители и военни кораби на военноморските сили в Близкия изток, тъй като Вашингтон се стреми да укрепи израелската отбрана, припомня Ройтерс. През юли в Средиземно море се намираше американската ядрена подводница "Джорджия",  припомня Ройтерс.

Най-елитната част на иранската армия провежда военни учения

Разпоредбите на Остин идват в момент на засилено напрежение в региона. В допълнение на войната на израелските сили срещу "Хамас" в Газа, има ежедневен трансграничен обстрел между "Хизбула" и израелските сили.

Миналата седмица в рамките на няколко часа бяха убити водещ командир на "Хизбула" и лидерът на "Хамас" Исмаил Хания. Вторият беше ликвидиран в Техеран и сега се чака каква ще бъде реакцията на Иран. Иран и "Хамас" обвиняват Израел за смъртта на Хания. Израел обаче пое отговорност само за ликвидирането на командира на "Хизбула".

По-рано тази нощ Лойд Остин е разговарял по телефона с израелския си колега Йоав Галант. По време на разговора Галант е казал на Остин, че подготвителни военни дейности на Иран навеждат на мисълта, че страната се готви за широкомащабна атака срещу Израел, предаде Ройтерс. 

Водещи новини

Още новини