Израелският външен министър: Гутериш не заслужава да е шеф на ООН

Getty Images, архив
share

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "не заслужава" да ръководи Организацията на обединените нации, заяви днес израелският външен министър Ели Коен, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2364

"Гутериш не заслужава да е начело на Обединените нации. Гутериш не насърчи какъвто и да било мирен процес в района... Смятам, че Гутериш, подобно на всички свободни държави, трябва да заяви високо и ясно: "Освободете Газа от "Хамас". Всички казаха, че "Хамас" са по-лоши от "Ислямска държава". Защо той не може да го каже?", запита Коен на пресконференция в централата на ООН в Женева, където се срещна с ръководители на Световната здравна организация (СЗО), на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), както и с роднини на израелски заложници.

Изявлението на министъра е нова критика от страна на Израел към световната организация и то в момент, когато тя скърби за загубата на над 100 свои служители, загинали в Газа.

Антониу Гутериш: Броят на загиналите цивилни в ивицата Газа показва, че има нещо погрешно в операциите срещу "Хамас"

Червеният кръст не се е срещал с хората, взети за заложници от "Хамас" при нападението в Израел, заяви Коен след разговор с председателката на МКЧК .

"Тук съм с министъра на здравеопазването и семействата, имахме среща с председателката на МКЧК. До момента никой не се е срещнал със заложниците. Нямаме никакво доказателство, че са живи", отбеляза той на пресконференцията. "Доставихме храна, вода и лекарства в Газа, но до днес никой от заложниците ни не се е срещал с Червения кръст", допълни той, цитиран от БТА. 

По данни на израелската армия при безпрецедентната атака на Хамас на израелска територия на 7 октомври в ивицата Газа са били отведени като заложници около 240 души.

Бенямин Нетаняху: Победата ни над Хамас може да отрезви Хизбула

Присъстващи на пресконференцията в Женева близки на някои от заложниците показаха видеоклипове и снимки на родствениците си.

МКЧК подчерта, че не престава да отстоява каузата на заложниците, отвлечени в Газа, главно чрез преки контакти с "Хамас" и с хора, които имат влияние върху страните в конфликта. Организацията посочи, че продължава да търси информация за заложниците и тяхното здравословно състояние, като се опитва да изясни и съдбата на изчезналите лица.

Израелският външен министър заяви, че Червеният кръст трябва да бъде "по-настойчив и по-ясен в изявленията си и да упражнява по-силен натиск".

"Ще продължим тази война, докато не елиминираме "Хамас" и не си върнем всички заложници", заяви Коен, уверявайки, че Израел няма да прекрати  бойните действия, докато не бъдат постигнати тези две цели.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2364

Водещи новини

Още новини