Антониу Гутериш: Броят на загиналите цивилни в ивицата Газа показва, че има нещо погрешно в операциите срещу "Хамас"

  • 08 ноември 2023 19:02

  • 1279
  • 5
Антониу Гутериш: Броят на загиналите цивилни в ивицата Газа показва, че има нещо погрешно в операциите срещу "Хамас"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Броят на загиналите цивилни в ивицата Газа показва, че има нещо погрешно във военните операции на Израел срещу бойците от палестинското движение "Хамас", заяви днес генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1989

Израел заяви, че ще унищожи "Хамас", след като бойци на движението извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава на 7 октомври. В отговор на нападението, при което бяха убити 1400 души и бяха взети над 240 заложници, Израел започна да нанася въздушни удари по ивицата Газа и предприе наземна операция в палестинския анклав.

"Хамас" извършва нарушения, когато използва живи щитове. Като погледнем броя на цивилните, убити при военните операции, обаче виждаме ясно, че има нещо погрешно", каза Гутериш.

Блинкън: Израел не може да управлява Газа

По данни на палестински представители понастоящем броят на убитите в ивицата Газа е достигнал 10 569 души, като се твърди, че 40% от тях са деца.

"Важно е да накараме Израел да разбере, че е против интересите на Израел всеки ден да виждаме ужасни картини на палестинци, които имат отчаяна нужда от хуманитарна помощ. Това не помага на Израел от гледна точка на мнението на международната общност", изтъкна генералният секретар на ООН.

Гутериш каза, че броят на загиналите деца при израелски операции в ивицата Газа може да бъде сравнен с броя на убитите деца в конфликти по света за период от една година.

"Всяка година броят на убитите деца във всички конфликти, на които ставаме свидетели, е най-много няколкостотин", поясни Гутериш.

"За няколко дни в Газа бяха убити хиляди деца, което означава, че има нещо явно погрешно в начина, по който се извършват военните операции", каза генералният секретар.

ООН работи за увеличаване на хуманитарната помощ, доставяна на цивилните в ивицата Газа. Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно заяви, че през последните 18 дни само 630 камиона са успели да влязат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт "Рафах", който се намира на границата на Египет с палестинския анклав.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1279 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.11.09 | 07:27

5
Абе Гущер смотан,една никаква страна и позволявате да върши безобразия вместо да и заповядате да спре.,това е ваше дело.

2023.11.08 | 21:54

4
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/medik

2023.11.08 | 20:27

3
Израел чрез военните си и хуманитарни престъпления и геноцид в Газа накараха света да забрави за Украйна.
Соломончо,

2023.11.08 | 20:01

2
Защо още си тук, не си заминал да се биеш с Хамас!.

2023.11.08 | 19:51

1
tova bokluk e jiv terorizam koito se podkrepia ot vas i kravarite i pogreshnoto e tce vie sahtestvuvate

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини