Хиляди се включиха в погребалната процесия за убития полковник от иранските Гвардейци на революцията

gettyimages (архив)
share

Хиляди иранци излязоха по улиците на Техеран, за да отдадат почит на високопоставен член на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, който в неделя беше застрелян от двама души на мотоциклет, предаде АП. Хората издигаха юмруци и скандираха: „смърт на Израел“.  

Убийството на Хасан Саяд Ходаи носеше белезите на предишни смъртоносни стрелби в Иран, за които ислямската република обвинява Израел. По сходен начин например през 2020 г. беше убит иранският ядрен учен Мохсен Фахризаде. Никой не е поел отговорност за атаката. Иранските власти хвърлиха вината върху „глобалната арогантност“ - израз, с който Иран обикновено визира Израел и САЩ. На погребението присъстваха командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция ген. Хосейн Салами, както и лидерът на елитните части „Кудс“ ген. Есмаил Гаани. 

Убиха полковник на иранските Гвардейци на революцията

Иранският преговарящ по ядрената сделка посети местопрестъплението, което беше силен знак за шока на правителството, а президентът Ебрахим Раиси се зарече да отмъсти. Улица в Техеран вече носи името на полковника. Петдесетгодишният Ходаи остава фигура в сянка и Техеран все още не е оповестил детайли от биографията му. Знае се само, че е бил член на силите „Кудс“. 

Водещи новини

Още новини