САЩ поискаха от Аржентина да конфискува венецуелски самолет, свързан с Иран

  • 03 август 2022 13:58

  • 385
  • 1
САЩ поискаха от Аржентина да конфискува венецуелски самолет, свързан с Иран
© Getty (архив)

Министерството на правосъдието на САЩ поиска разрешение днес да конфискува ирански самолет, продаден на венецуелска компания и задържан в Аржентина по подозрения, че е свързан с международни терористични групировки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Необявеното пристигане на самолета в Аржентина на 8 юни провокира няколкоседмична интрига и безпокойство в аржентинското правителство заради връзките му с Иран и Венецуела, както и с компании, санкционирани от Щатите. Самият самолет беше задържан след кацането от местните власти.

Искането за конфискуване идва след изпращане на заповед за задържането на самолета от 19 юли. Заповедта е издадена от американския окръжен съд на окръг Колумбия и предполага такава възможност заради нарушени закони за контрол на износа, съобщи правосъдното министерство.

Американският Боинг 747-700 е обект на санкции, тъй като неговата продажба от иранската "Махан еър" на "Емтрасур", част от Венецуелския консорциум за въздухоплавателни индустрии и услуги ("Конвиаса") през миналата година нарушава американските закони за износ. И двете компании са подложени на санкции от Съединените щати за предполагаемо сътрудничество с терористични организации.

"Министерството на правосъдието няма да толерира транзакции, които нарушават нашите санкции и закони за износ", посочи в изявление генерал Матю Олсън, прокурор от Отдела за национална сигурност към ведомството.

Компанията "Махан еър" е санкционирана заради връзките си с елитните части "Кудс" от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, които Щатите определят като терористична организация. "Конвиаса" на свой ред е била подложена на санкции от САЩ през 2019 г. за връзките ѝ с венецуелския президент Николас Мадуро.

Иранската валута падна още повече заради американските санкции

"Конфискуването на този самолет демонстрира нашата решителност да държим отговорни тези, които се опитват да нарушават издадените от САЩ санкции и нашите закони за износ", заяви прокурорът Матю Грейвс.

Четиринадесет венецуелски и петима ирански граждани са пътували в самолета при пристигането му в Буенос Айрес. Седем от тях все още задържани в Аржентина. Външният министър на страната засега не е коментирал темата.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
385 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.04 | 10:59

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини