Изненадващ кандидат може да замени Русия в доставките на газ за Европа

Getty Images
share

Катар може да спечели значително от войната в Украйна. Благодарение на факта, че Европа иска да се откаже от руския газ след пет години, Катар лесно ще може да увеличи износа си с 30% тази година, пише Bloomberg.

Според изданието през 2022 г. износът на газ от Катар ще надхвърли миналогодишната цифра с една трета и ще достигне 114 милиарда долара.

Силното търсене от страна на Европа премахва всякакви съмнения относно плановете на Катар да увеличи износа на втечнен природен газ с 60% до 2027 г. Този проект се нуждае от около 30 милиарда долара, които Катар сега почти сигурно ще има.

Новият газов суперцикъл започва с приключването на продължителната подготовка за Световното първенство по футбол, което подкрепяше икономиката на Катар през последните години.

С какви възможности разполага Европа, ако Русия спре кранчето на газа

Според икономистът Зияд Дауд моментът е много добър за Катар, който може да се превърне в нов двигател на растежа на десетилетието. 

"Това е невероятна възможност. Катар ще бъде един от най-важните износители на газ, за ​​който вероятно ще има много голямо търсене през следващите години", каза Карън Янг, старши сътрудник в Института за близкоизточни изследвания.

Водещи новини

Още новини