Осъдиха германска джихадистка, убила купено на робски пазар дете в Ирак

Getty (архив)
share

"Германска гражданка, станала членка на "Ислямска държава" (ИД), бе осъдена на 10 години затвор за убийство на кюрдско дете, купено като роб в Ирак", предаде Би Би Си

"Жената, наречена Дженифър Вениш, бе призната за виновна в извършване на военно престъпление и убийство на малолетно лице по особено жесток и мъчителен начин. Магистратите в Мюнхен заявиха, че тя и нейният съпруг Таха ал Джумали са заковали петгодишнина Надя и са я оставили да умре от жажда под изпепеляващо слънце в северния иракски град Фалужда през 2015 г.", разказа още британската медийна корпорация.
ИД изби десетки сексробини в Сирия

"Вениш е била част от женско подразделение на ИД за борба срещу порока и преследващо немюсюлмани. Надя и нейната майка Нора са язидки (религия, която включва елементи от юдаизма, християнството, исляма и традиционни кюрдски вярвания). Те са били пленени през 2014 г. и продадени на семейството на робски пазар", посочи още медията от Обединеното кралство.  

"Германката днес отхвърли обвиненията. Нейните адвокати заявиха, че майката на Надя не е надежден свидетел и че няма неоспорими доказателства за това, че тяхната клиентка е извършила убийството на момиченцето", допълни Би Би Си.

"Джихадистката застана пред съда в родината си въз основа на принципа за световно правосъдие. Прокурори могат да повдигат обвинения на хора за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и подобни, независимо къде са извършени тези деяния", добави медията.

Според данни на Би Би Си германката е пристигнала в Близкия изток през 2014 г., заловена през 2016 г. в Турция и предадена на правосъдието в родината си през същата година.  

"Нора бе представяна от Амал Клуни – съпругата на актьора Джордж Клуни е адвокат по въпросите на правата на човека", посочи още корпорацията.

"Мъжът на Вениш е подсъдим за същото престъпление, но неговото дело се гледа във Франкфурт на Майн. Очаква се магистратите в икономическата столица на Германия да се произнесат по този случай през ноември", добави Би Би Си.

Водещи новини

Още новини