Ексучителка от САЩ водела женски батальон на ИД

  • 08 юни 2022 09:51

  • 509
  • 0
Ексучителка от САЩ водела женски батальон на ИД
© Getty images (архив)

"Американка се призна за виновна за това, че е командвала женски батальон на "Ислямска държава (ИД)", предаде Би Би Си.

"Според документи на съд в град Александрия, щата Вирджиния, 42-годишната бивша учителка по биология Елизабет Флюк-Екрен е заминала за Сирия през 2012 г. заедно с втория си съпруг. Преди това родената в щата Канзас жена е живяла в Либия, Египет и Турция. В някоя от тези три страни тя се е присъединила към ИД", допълни британската медийна корпорация.

"По думите на подсъдимата, дадени под клетва, тя през 2016 г. е създала център за обучение на жени в северния сирийски град Ракка. Флюк-Екрен е провеждала инструктажи как се стреля с автомат "Калашников", как се хвърлят гранати и как се правят и използват колани с експлозиви. Експедагожката е оглавила бойно подразделение на ИД, съставено от момичета и жени", посочи още Би Би Си.

"Флюк-Екрен бе задържана от федералните власти в САЩ на 28 януари тази година. Очаква се магистратите да решат съдбата на жената  на 25 октомври. Заради престъпленията си жената може да влезе в затвора. Максималният срок, предвиден от законите на САЩ, е  20 години", добави базираната в Обединеното кралство медия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини