Привърженик на "Ислямска държава" е обвинен за убийството на британски депутат

  • 21 октомври 2021 20:28

  • 829
  • 2
Привърженик на "Ислямска държава" е обвинен за убийството на британски депутат
© Getty Images/Guliver

Британската полиция обвини 25-годишен лондончанин от сомалийски произход за убийството с нож на депутат в църква - случай, породил опасения за сигурността на политиците в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прокурор Джеймс Кейбъл заяви пред съда, че Али Харби Али, син на бивш медиен съветник на експремиер на Сомалия, е привърженик на групировката "Ислямска държава", който от години планирал да убие депутат.

Убийството на 69-годишния Дейвид Еймс - пет години след като друг британски депутат беше убит на улицата - предизвика призиви депутатите да бъдат по-добре защитени.

Еймс, представител на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, беше прободен многократно с нож в петък в методистка църква в Лий он Сий, североизточно от Лондон, където имал среща с избиратели.

Медиците от бърза помощ се опитваха да го спасят на пода на църквата, но напразно.

Али е обвинен в убийство и подготовка на терористични актове, съобщи полицията.

Убиецът на британския депутат е сомалиец

Обвиняемият се яви пред Уестминстърския магистратски съд, където говори единствено за да потвърди имената, възрастта и адреса си. След това той беше оставен под стража, а утре ще се изправи пред Централния наказателен съд на Англия и Уелс ("Олд Бейли").

"Али е смятал себе си за свързан с "Ислямска държава", каза Кейбъл пред съда.

Преди това Ник Прайс, ръководител на специализирания отдел на Кралската прокуратура за борба с престъпността и тероризма, заяви, че "в убийството има терористична връзка, а именно религиозни и идеологически мотиви".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
829 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
халал

2021.10.21 | 21:46

2
халал да им е исляма дето толкова много го покровителствуват по целия свят и се напълниха с мюслита.
зелено чооовече

2021.10.21 | 21:40

1
Лоша работа е това ислямът , предлагам на здравомислещите мюсюлмани да си сменят религията с по спокойна , будизъм или друга , инак Бог ще ги накаже !

Добави коментар

Водещи новини