ARD: След изтеглянето си от Афганистан, САЩ ще бъдат заместени от Русия

Getty images
share

На 11 септември САЩ и техните съюзници възнамеряват да изтеглят войските си от Афганистан. Изминаха 32 години, откакто Съветският съюз изтегли войските си от Афганистан. Както през 1989 г., и днес в страната има вакуум, от който националните и международни играчи искат да се възползват, коментира германският телевизионен канал ARD.

Противоположни интереси

Тогава централното правителство в Кабул оцеля едва три години преди избухването на гражданската война през 1992 г. и талибаните постепенно завладяха цялата страна. Днес мнозина се съмняват, че ръководството на страната, водено от президента Ашраф Гани, ще остане на власт дори и три месеца. Американското правителство подчертава, че афганистанските сили за сигурност са добре обучени, но преди няколко дни те трябваше да се оттеглят на много места пред настъпващите талибански милиции.
 

В тази ситуация няма много смисъл за талибаните да влизат в продължителни преговори с правителството и да правят компромиси. Ако те дойдат на власт, при липса на общ враг, неговите поддръжници могат да започнат да се борят за власт помежду си, включително да се конкурират с други екстремистки групи, например клонове на „Ислямска държава“ и провинциални владетели.

Тридневно прекратяване на огъня в Афганистан

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че съседните държави Пакистан, Индия и Иран преследват противоположни интереси в Афганистан. Китай от своя страна иска да попречи на мюсюлманските уйгури да използват Афганистан като място за бягства. Освен това Китай има многомилионни концесии за добив на различни суровини в страната, съобщи "Фокус".

Тази многостранна ситуация е известна на руското ръководство от няколко десетилетия. То разглежда Афганистан като сфера на своите широки интереси. Както и в други региони, Русия се стреми да използва локални конфликти, за да увеличи влиянието си, без което съществува риск за сигурността на Русия.
 

Хаосът и нарастването на екстремистките сили в Афганистан също могат да повлияят негативно на северните му съседи Таджикистан и Узбекистан, които са свързани с Русия. Това от своя страна може да засегне самата Русия, където работят десетки хиляди трудови мигранти от Централна Азия. След терористичните атаки през последните години силите за сигурност ги разглеждат като потенциални джихадисти.

Укрепване на талибаните

Русия полага дипломатически усилия в Афганистан от няколко години, но работи и с талибаните, предизвиквайки недоволство у централното правителство в Кабул. В края на 2015 г. специалният представител на президента на Руската федерация за Афганистан Замир Кабулов обяви, че са създадени канали за комуникация с талибаните. За да обоснове това, той отбеляза, че Русия и талибаните имат общ интерес - борбата срещу „Ислямска държава“.

Собствена мирна конференция

През март 2021 г. руското правителство проведе една от многото планирани мирни конференции в Москва, а талибаните седнаха на масата за преговори. Няколко седмици по-рано руското ръководство покани отделно висши талибански представители в Русия.

Талибаните завладяха местност недалеч от Кабул

Руският журналист Кирил Кривошеев от вестник "Коммерсантъ" обясни какво се случва: Москва е заинтересована от баланс на силите в Афганистан. Тя смята централното правителство за слабо и зависимо от САЩ. Всъщност САЩ възнамеряват да продължат да предоставят ограничена подкрепа за Кабул, включително във военно отношение. Независимо от това, руското правителство иска да поддържа връзки с местните лидери в провинциите, предимно в северната част на страната, които граничат с Узбекистан и Таджикистан.

Ненадеждни партньори
 

През 1989 г. съветските войски се изтеглиха от Афганистан, но някои от тях останаха в региона след разпадането на Съветския съюз. И сега руската 201-ва мотострелкова дивизия е разположена на афганистанско-таджикската граница, изпълнявайки военна служба заедно с войските на Таджикистан. Предвид ситуацията в Афганистан преди няколко дни президентът Путин обеща на колегата си Емомали Рахмон да разшири военното сътрудничество.

Но Рахмон не разчита само на Русия. Таджикистан и Китай са във военно партньорство, основано на споразумение за сигурност. Според Wall Street Journal, САЩ търсят нови места за своите военни бази в региона. Преди няколко дни специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад посети Таджикистан и Узбекистан.

Русия е донякъде доволна от изтеглянето на САЩ и техните съюзници, тъй като те не успяха в Афганистан. Но изглежда така че и самата тя ще се затрудни с играчите в този регион.

Водещи новини

Още новини