Талибаните и афганистанското правителство заплашват журналисти в страната

06 май 2021 08:19

Талибаните и афганистанското правителство заплашват журналисти в страната
© Getty Images/Guliver (архив)
473 0

Талибаните и афганистанското правителство днес заплашиха журналисти и медийни работници заради предполагаема пропаганда след изострянето на конфликта между враждуващите страни, предаде ДПА.

Ахмад Зиа Сарадж, директор на афганистанската разузнавателна служба - Националната дирекция за сигурност (NDS), каза, че някои телевизии разпространяват пропаганда в полза на талибаните, наричайки това "шокиращо". Сарадж направи това изказване по време на закрито заседание на парламента.

"Репортери без граници" съди Мохамед бин Салман

"Няма да толерираме това", е казал шефът на разузнаването, по думите на афганистанския депутат Ариф Рахмани, който е присъствал на заседанието.

Същото изявление бе качено на официалния акаунт в Туитър на разузнавателната служба, но бе премахнато малко след това, предаде БТА.

Междувременно говорителят на талибаните Забиула Муджахид обвини някои медии в "едностранчива пропаганда" през последните няколко дни.

Без да назовава медиите поименно Муджахид предупреди, че ще има последствия, ако не запазват неутралитет. Той обвини също разузнавателната служба, че стои зад едностранчивата пропаганда.

Петдесет журналисти са убити заради работата си през 2020 г.

В Афганистан журналистите и медийните работници са принудени да работят в атмосфера на страх, след като ставаха жертви на атаки през последните месеци, а много от тях напуснаха страната.

Според местна журналистическа организация през 2020 г. в Афганистан са били убити най-малко 11 журналисти и медийни работници.

Никой не поема отговорността за повечето атаки, но "Ислямска държава" е поемала отговорност за някои от тях. Талибаните също са били обвинявани за подобни действия.

Организацията "Репортери без граници" твърди, че Афганистан е една от най-опасните за журналисти страни в света.

Радина Лазарова
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини