САЩ: Смазваме Иран за три седмици

share

Американската армия може да унищожи или да изведе от строя конвенционалните въоръжения на Иран за по-малко от месец, пише в. Вашингтон пост.

Според източник от Генералния щаб на армията в случай на военна операция срещу Ислямската република на американските военновъздушни и военноморски сили ще бъдат необходими три седмици, за да се справят с армията на Иран. "Разглеждаме всяка възможност и предлагаме варианти на президента Барак Обама. В същото време изпълняваме това, което ни кажат политиците от Вашингтон", допълва източникът от Пентагона, цитиран от изданието.

След като Техеран заплаши с блокада Ормузкия проток, откъдето минават 20 на сто от петрола, САЩ започнаха да увеличават военното си присъствие в региона. В момента в Персийския залив има два самолетоносача, като се очаква да пристигне още едни. Пентагон мисли да изпрати в Залива и плаваща база и наскоро увеличи броя на миноносците и военните самолети, разположени в Обединените арабски емирства. В обща сложност в региона са дислоцирани около 150 000 американски войници.

Освен военния САЩ налагат и политически натиск срещу Ислямската република. Вчера Обама подписа директива, с която финансовото министерство получава правомощия да налага наказания на физически и юридически лица, които обикалят ембаргото за търговия с Иран.

Водещи новини

Още новини