САЩ: Плановете за удар срещу Иран са готови

  • 17 май 2012 11:17

  • 1122
  • 0
САЩ: Плановете за удар срещу Иран са готови
©

Плановете на САЩ за евентуален военен удар по Иран са готови, заяви американският посланик в Израел, цитиран от Ройтерс.

"За предпочитане е това да бъде решено по дипломатически път и чрез оказване на натиск върху Иран, вместо да се използва военна сила. Това обаче не означава, че този вариант не е на разположение, нещо повече - той е напълно готов", казва посланикът Дан Шапиро в интервю по израелското военно радио, излъчено днес. Изявлението на дипломата бе разпространено дни преди подновяването на преговорите между Иран и Запада относно иранските ядрени програми. Израел, САЩ и други западни страни подозират иранците, че се опитват да разработят ядрено оръжие, което Техеран отрича.

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция - плюс Германия използват санкции или преговори в опит да убедят Иран да се откаже от действията си по обогатяване на уран, които могат да доведат до изработване на ядрена бойна глава. Новите преговори между световните сили и Иран започнаха миналия месец в Истанбул и ще бъдат подновени на 23 май в Багдад.

Последвайте канала на

БТА
1122 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини