Рохани: Иран ще запази присъствието си в Сирия, докато го искат сирийските власти

Getty Images/Guliver
share

Иран ще запази присъствието си в Сирия дотогава, докато го искат сирийските власти. Това заяви на пресконференция в Ню Йорк иранският президент Хасан Рохани, цитиран от ТАСС.

По думите му Иран е в Сирия по искане на правителството в Дамаск. "Нашето присъствие в Сирия ще се запази, докато сирийските власти имат нужда от него", каза иранският президент. Той заяви, че иранските сили присъстват там само като военни съветници.

Президентът добави, че една от главните задачи на Иран в Сирия е пълен разгром на терористичните групировки. Рохани заяви, че по този въпрос има напредък. Той припомни, че неотдавна се е срещнал с лидерите на Турция и Русия. По думите му това е довело до намаляване на напрежението около провинция Идлиб и е позволило да бъде намалено напрежението в региона.

Рохани заяви, че се надява в Сирия да започне политически процес, както и "възможно най-скоро" да бъде приета нова конституция и да бъде избрано ново правителство. На въпрос трябва ли Башар Асад да остане на власт в Сирия Рохани отговори, че това ще зависи от волята на сирийския народ и "резултатите от избори".

Водещи новини

Още новини