Ето какво каза Тръмп в речта си пред Общото събрание на ООН

В речта си пред Общото събрание на ООН днес президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изтъкна успехите на страната, постигнати по време на досегашния му мандат. Той се похвали пред световните лидери, събрали се на високия форум в Ню Йорк, че американската икономика "преживява бум както никога досега" и че за по-малко от 2 години в Белия дом неговото правителство е свършило повече от почти всяко друго досега, предаде АП.

Думите му предизвикаха смях и шумно оживление сред присъстващите десетки държавни глави и делегати в залата. "Не очаквах такава реакция, но няма проблем", отвърна Тръмп. Според него САЩ сега са "по-силна, по-сигурна и по-богата страна", отколкото преди той да встъпи в длъжност през януари 2017 година. "Ние защитаваме Америка и американския народ, защитаваме също и света", отбеляза президентът. Тази администрация отстоява американския суверенитет и не желае "да управлява, да контролира и да бъде хегемон в глобален мащаб", продължи той. САЩ зачитат правото на всяка страна да спазва своите обичаи, вяра и традиции и никога няма да поучават другите страни как да живеят, работят и каква религия за изповядват, но очакват и другите страни "да зачитат американския суверенитет в замяна", подчерта Тръмп.

Тръмп предупреди също така европейските страни да не бъдат зависими от руските енергоносители. "Германия ще стане тотално зависима от руската енергия, ако не промени курса си незабавно", каза Тръмп, похвалвайки Полша за разработването на алтернативни тръбопроводи, информира ДПА. "Да се разчита на само един чуждестранен доставчик на енергоносители, означава страната да стане уязвима, затова приветстваме страни като Полша, заради излизането им от редиците на участниците в строителството на Балтийския газопровод (Северен поток 2), за да не зависят повече от Русия", заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

Той също така порица ОПЕК, заявявайки, че цените на петрола трябва да се понижат. САЩ са станали най-големият износител на енергоносители в света, заяви американският президент, допълвайки че Америка е готова да доставя петрол, природен газ и въглища. По думите му "страните от ОПЕК, както обикновено, обират целия останал свят". "Защитаваме много от тези страни безплатно, а в замяна от тях получаваме високи цени на петрола, това не е хубаво", подчерта Тръмп. "Искаме те да спрат да повишават цените и да започнат да ги понижават", каза той.

По време на речта си Тръмп нарече Иран "корумпирана диктатура", ограбваща иранския народ, за да плаща за агресия в чужбина. По този начин американският президент отправи твърдо послание към Техеран, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. "Иранското ръководство сее хаос, смърт и разрушение", каза Тръмп на ежегодното събрание. "Те не зачитат съседите си, нито границите, нито суверенните права на страните", добави той. Тръмп направи сравнение между отношенията на САЩ с Иран и подобрилите се, по думите му, отношения със севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,. Той похвали държавния ръководител на КНДР за това, че е спрял ядрените опити и ракетните изпитания и е върнал част от тленните останки на загинали американски военнослужещи през Корейската война. Тръмп поиска от страните по света да се присъединят към САЩ в изолирането на Иран, предаде АП. Той добави, че е предприел кампания на "икономически натиск", за да лиши Иран от парите, които са му нужни, за да осъществява "кървавия си дневен ред" на хаос и кръвопролитие в Сирия и Йемен.

Той отбеляза оттеглянето на САЩ тази година от споразумението за иранската ядрена програма между Техеран и световните сили и връщането на американските икономически санкции. Тръмп заяви, че на режим, който скандира "смърт за Америка" и заплашва Израел с унищожение, не трябва да се позволява да се сдобива със средства за изстрелване на ядрена бойна глава.

Тръмп похвали и "смелата" си инициатива за мир със Северна Корея, предаде АФП. Тръмп обаче предупреди, че международните санкции срещу Пхенян ще останат "в сила до освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие". Преди една година, от същата трибуна, президентът на САЩ нападна остро севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, и заплаши Северна Корея с "пълно унищожение", припомни АФП. Днес Тръмп вече не нарича Ким "Човека ракета", посланието му е различно и носи благодарност, отбеляза АП. Пред Общото събрание Тръмп каза, че оценява стъпките, предприети от Ким за освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие. Американският президент посочи, че "реактивните снаряди и ракетите вече не летят" от Северна Корея и не заплашват съседите й. Независимо от похвалите на Тръмп, американската администрация каза, че Пхенян се движи мудно към изпълнение на целите, поставени на срещата на върха в Сингапур, посочва АП.

"САЩ повече няма да толерират несправедливи търговски споразумения, които разрешават на страни да продават продуктите си на дъмпингови цени в Америка, да субсидират стоките си, да вземат на прицел сектори на американската икономика и да манипулират валутата си, за да спечелят нечестни предимства", продължи Тръмп  "САЩ няма повече да позволяват да се възползват от тях", каза държавният глава, подчертавайки, че това е останало в миналото и САЩ "вече няма да толерират такава злоупотреба". Тръмп заяви, че изпитва голямо уважение към китайските лидери, но американският дисбаланс в търговията с Пекин "не може да бъде толериран". Вашингтон вчера въведе в сила мита върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, на което Пекин отговори с мита върху американски стоки за 60 млрд. долара, припомня АП.

Коментари

  1. 2018.09.25 | 22:02
    И аз съм луд , като този от снимката горе.
  2. 2018.09.25 | 21:22
    Великан
  3. 2018.09.25 | 20:37
    Doni rock!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет