Путин и Ердоган: Решението на Тръмп за Йерусалим ще се отрази отрицателно на региона

gettyimages (архив)
share

Президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Ердоган, са се съгласили в телефонен разговор, че решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел ще се отрази отрицателно на мира и стабилността в региона, съобщиха източници от турското президентство, цитирани от Ройтерс.

"Президентът Ердоган подчерта, че последното решение на САЩ за Ерусалим ще се отрази отрицателно на мира и стабилността в региона. Руският президент Путин заяви, че е на същото мнение", казаха цитираните източници.

Двамата лидери са изразили сериозно безпокойство от решението на Вашингтон да признае Йерусалим за столица на Израел и са заявили, че не може да се допуска изостряне на напрежението в Близкия изток и че трябва да се наблегне на намирането на компромиси, включително по статута на Йерусалим, се казва в комюнике на руското президентство.

По-рано днес източници от турското президентство казаха, че Ердоган и папа Франциск са се съгласили в телефонен разговор, че трябва да се избягват всякакви опити за промяна на статута на Йерусалим.

Водещи новини

Още новини