Нови тежки сблъсъци в Йерусалим

  • 10 май 2021 09:43

  • 552
  • 1
Нови тежки сблъсъци в Йерусалим
© getty images

Тази сутрин избухнаха нови сблъсъци между палестински вярващи и израелски полицаи на Храмовия хълм в Източен Йерусалим, съобщават "Франс прес" и израелски медии.

Стотици палестинци замерят с различни предмети израелските полицаи, които отвръщат с зашеметяващи гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ в опит да разпръснат тълпата.

Журналист на АФП е видял много ранени. В други квартали на Йерусалим също се чува стрелба на зашеметяващи гранати, както и сирени на линейки.

Над 90 ранени при нови сблъсъци в Ерусалим

Възобновяването на сблъсъците съвпада с чествания днес в Израел Ден на Йерусалим, с който се отбелязва завладяването на Източен Йерусалим през 1967 г.

В петък вечерта над 200 души бяха ранени в сблъсъци между палестинци и полицаи на Храмовия хълм, където се бяха събрали десетки хиляди палестински вярващи за последната петъчна молитва преди края на свещения ислямски месец на пости рамазан.

В събота и неделя положението на Храмовия хълм беше спокойно, но имаше стълкновения между палестинци и израелски полицаи в други квартали на Източен Йерусалим. Според Палестинския Червен полумесец над сто души са ранени в съботните сблъсъци.

Квартетът за Близкия изток (ООН, ЕС, САЩ и Русия) призова израелските сили на реда да проявят сдържаност.

Последвайте канала на

Novini.bg
552 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван

2021.05.10 | 10:29

1
Жалко, че еврейте които толко са пострадали са толко агресивни и военнолюбиви. Човещина нямат ли?

Добави коментар

Водещи новини