От Пакистан плашат, че ще свалят самолети на НАТО

Интернет
share

Въоръжените сили на Пакистан са получили заповед да дават отпор на "агресията на силите на НАТО", съобщиха представители на пакистанското министерство на отбраната, цитирани от ИТАР-ТАСС.

"Всеки чуждестранен летателен апарат, който навлиза без разрешение във въздушното пространство на Пакистан, ще се счита за враждебен и ще подлежи на унищожаване. Това пряко касае американските безпилотни летателни апарати, които нанасят ракетни удари на пакистанска територия", заявиха източниците.

В началото на месеца Исламабад остро реагира на въздушен удар от разположената в Афганистан авиация на НАТО в пакистански пограничен район, при който загинаха 25 пакистански военнослужещи. Сега на пакистанските въоръжени сили е предоставена "пълна свобода на действие и използване на целия наличен арсенал" в случай на нови натовски въздушни удари на територията на страната.Началник-щабът на сухопътните сили генерал Ашфак Первез Киани призова командващите на военни части и подразделения да действат в зависимост от обстановката, независимо от висшето началство.

"Вече издадох заповед на всяка нова агресия да се дава съкрушителен отговор, независимо от неговата цена и последствия", заяви той.Междувременно въоръжени мъже атакуваха в Югозападен Пакистан конвой с камиони цистерни с бензин за силите на НАТО в съседен Афганистан и убиха един от шофьорите, предаде ДПА.Друг шофьор бил ранен. Седем камиона са били подпалени, допълва Франс прес, като се позовава на данни на местната полиция.

Нападението е било извършено вечерта в неделя в района на Дадар, в окръг Качи, на около 110 километра югоизточно от град Кета, столицата на провинция Белуджистан.Нападателите били осем и пристигнали с мотоциклети. Те наредили на конвоя от камиони да спре и после започнали да стрелят по цистерните и ги подпалили. Това е второ такова нападение в Белуджистан през последните четири дни. Миналия четвъртък 34 камиона с доставки за НАТО бяха унищожени при нападение в Кета.

Водещи новини

Още новини