Русия демонстрира военноморска мощ край сирийския бряг

Gettyimages
share

Руски бойни кораби, въоръжени с голям брой ракети, плават край сирийския бряг в подкрепа на военновъздушната кампания на Русия в Сирия и на проекта за руско военноморско присъствие в Средиземно море, предаде БТА, позовавайки се на АП.

Кореспондент на агенцията съобщи, че група репортери, базирани в Москва, са били поканени на борда на ескадрения миноносец "Вицеадмирал Кулаков", който плава край Сирия заедно с крайцера "Варяг", флагман на руската група бойни кораби в района. С установяването на дълготрайно присъствие в източното Средиземноморие въоръжените сили на Русия възраждат потенциала от съветско време да разполагат с бази на ВМФ далеч от границите на Русия.

Тази демонстрация на военна мощ става дни преди насрочените за следващата седмица в Женева разговори между представители на сирийското правителство и на бунтовниците, които се борят за сваляне на режима на Башар ал Асад. Срещите в Женева, издействани с посредничеството на международната общност, целят да намерят политическо решение за Сирия и да сложат край на гражданската война там, прокудила милиони сирийци от домовете им, припомня АП.

"Варяг" носи ракети с голям обсег за бой с кораби и мощни системи за противовъздушна отбрана, които осигуряват защита на руските бойни самолети в акциите им над Сирия. "Вицеадмирал Кулаков" е въоръжен с голям брой крилати ракети за морски бой, торпеда и противовъздушни оръдия, но главната му задача е да преследва вражески подводници.

Водещи новини

Още новини