САЩ и 9 съюзници от НАТО в коалиция срещу "Ислямската държава"

share

САЩ и девет ключови техни съюзници се съгласиха вчера в Нюпорт, Уелс, че "Ислямската държава" е съществена заплаха за страните от НАТО и решиха да се заемат с екстремистите, разширяващи контрола си в Източна Сирия и Северен и Западен Ирак, като ограничат финасовите им ресурси и ги притиснат с военна мощ, предаде Асошиейтед прес.

Новата натовска коалиция ще бъде способна да осъществи трайно усилие за изтласкване на екстремистите, заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от БТА. Министърът на отбраната и държавният секретар, срещайки се с колегите си на международния форум, настояха западните страни да съставят план преди началото на сесията на Общото събрание на ООН този месец.

Излагайки стратегията за Ирак, Обама намекна за по-широка военна кампания, сравнянайки я с начина, по който американските сили отблъснаха Ал Каида по протежението на границата на Пакистан с Афганистан й с помощта на упорити въздушни удари, обикновено с дронове на ЦРУ.

Засега американските въздушни удари в Ирак се ограничават предимно до подпомагане на кюрдските сили и защита на бежанците. Но Обама вчера в Уелс постави за цел унищожаването на Ислямската държава и се закани, че САЩ ще продължат да преследват екстремистите от групировката, както постъпиха с Ал Каида и Аш Шабаб в Сомалия.

Идната седмица Джон Кери заминава за Близкия изток и очаква да разшири коалицията с членове извън западните държави. Чък Хейгъл заяви, че групата, която може да бъде разширена, сега вкюлчва САЩ, Великобритания, Франция, Австралия, Германия, Канада,Турция, Италия, Полша и Дания.

Водещи новини

Още новини