ИД гледа към Палестина

  • 04 юни 2015 15:18

  • 3226
  • 2
ИД гледа към Палестина
©

В Близкия изток истината често противоречи на логиката. Оказва се, че най-голямата пречка за създаването на палестинска държавност не е Израел, а "Ислямска държава", известна още като ИДИЛ, това се посочва в анализ на в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Дори Палестинската автономна власт и "Хамас" някакси да успеят да постигнат пълното одобрение на Ерусалим за настоятелните си претенции за държавност, никаква палестинска държава не може да очаква да издържи на агресивни действия, каквито почти сигурно ще предприеме ИДИЛ. Следователно непрестанната палестинска война срещу израелски училища, ресторанти, автобуси и синагоги се води в крайна сметка от името на ИДИЛ.

През дългите години, в които терористите от "Фатах" и "Хамас" бяха заети да се колят помежду си и да избиват израелци, постоянните предупреждения на Ерусалим, че в Израел няма авторитетна палестинска партия, с която да преговаря, бяха сметени под дипломатическия килим. Дори след 11 септември 2001 г., когато двете групировки ентусиазирано се радваха на американските несгоди, САЩ и техните съюзници не преразгледаха традиционната си подкрепа за Палестина.

Сега за ирония и "Хамас", и Израел са застрашени от настъплението на ИДИЛ към Ивицата Газа.

Напоследък различни джихадистки групи, лоялни на ИДИЛ, се стреляха с автоматични оръжия и артилерия с бойци на "Хамас", заложиха експлозиви в палестински обществени сгради и се подготвят за пълномащабна война с правителството на "Хамас". Преди известно време постъпи информация, че "Хамас" е взривила джамия, за която се смята, че е била база на лоялисти на ИДИЛ. Тогава група, наричаща себе си "Поддръжници на ислямската държава в Ерусалим" направи следното изявление:

"В светлината на последното действие на "Хамас", подновяваме клетвата си за вярност към лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади. Призоваваме го да затвърди влиянието си, да започне война в Палестина, за да се обединим във война срещу евреите и техните съучастници".

Идеите на ИДИЛ се разпространи далеч извън Ирак и Сирия - в Йемен, Либия, Сомалия и Египет. В Египет Израел и САЩ вече с основание се страхуват от ново активизиране на влиянието на "Мюсюлмански братя". Това движение е различно от ИДИЛ и от талибаните. То е родител на организацията "Хамас", управляваща в Ивицата Газа, известна още като "Движение за ислямска съпротива". 

Според анализаторите в най-добрия случай "Хамас" може да успее да спре ИДИЛ, но едва след като преди това демонстрира необуздано желание и възможност да убива безразборно. В най-лошия случай, който изглежда по-възможен, ИДИЛ ще докаже, че е ако не по-жестока, то поне по-способна от "Хамас" и набързо ще се справи с всички местни палестински власти в Ивицата Газа.

ИДИЛ вече действа в части от Сирия, което може да я доведе до границите на израелските Голански възвишения. Групировката поглежда към Йордания и Западния бряг (Юдея и Самария). През следващите няколко месеца, докато палестинската автономна власт продължава да оркестрира нови терористични нападения срещу израелци, ИДИЛ ще започне планирания си поход на запад през Йордания, след който ще се окаже на източните граници на Западния бряг, т. е. на границата на това, което "Фатах" признава за географското сърце на бъдещата държава Палестина.

В Израел премиерът Бенямин Нетаняху от много време е изразил готовността си да приеме палестинска държава, предшествана от палестинска "демилитаризация". Ако Палестинската автономна власт и "Хамас" оправдаят това очакване, което не е много вероятно - това ще улесни много очакваните разрушителни действия на ИДИЛ. С други думи, ако Палестина се придържа към отстъпките, направени на Израел преди формирането на държава, всъщност ще повиши екзистенциалната заплаха за палестинците и израелците.

Съгласно международното право, Хашимитско кралство има някои задължения към Израел, що се отнася до борбата срещу тероризма. Тези отговорности са кодифицирани главно в Мирния договор между Държавата Израел и Хашимитско кралство Йордания от 1994 г. Дали този договор може да има действително влияние върху военния капацитет на Йордания да спре очакваното настъпление на ИДИЛ? Разбира се, че не.

В Близкия изток, както и на други места, силата има преимущество пред правото. Освен това истината тук често няма връзка с логиката. На фона на всички тези объркващи въпроси, свързани с палестинската държавност, е време да се разбере, че изконният враг на Палестина в региона не е Израел, а асортимент от ислямистки арабски сили.

Всяка успешна палестинска стъпка към държавност най-вероятно ще даде тактическо преимущество на ИДИЛ и нейните съюзници. Единственият предпазлив начин да се спре евентуално превземане на Палестина, е Палестинската автономна власт и "Хамас" да спрат неспирния и напълно безполезен терор срещу Израел и да склонят на споделена израело-палестинска съпротива срещу планираните агресивни действия на ИДИЛ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3226 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.18 | 15:19

2
стара римаска тактика разделяй и владей приложена от САЩ в близкия изток и азия и европа
Атомна бомба за тия

2015.06.18 | 15:18

1
Всички араби са цигани,най-долната измет на земята !

Добави коментар

Водещи новини