САЩ искат въвеждане на безполетна зона над Сирия

share

Президентът на САЩ Барак Обама е поискал от Пентагона да бъде съставен план за въвеждане на безполетна зона над територията на Сирия.

Документът предвижда участие на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция в операцията. Междувременно Вашингтон разглежда възможността за доставка на оръжия за сирийската опозиция. Двете новини бяха съобщени от американски медии, които се позовават на анонимни чиновници в Белия дом. По техни данни, окончателното решение не е взето, но планът е в „по-напреднал стадий от всякога”, пише "Независимая газета".

Русия е недоволна от действията на САЩ и Франция, които водят до срив в преговорите за търсене на решение на кризата в Сирия. Това заяви вчера министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. „Редица действия, които се предприемат, и то не без участие и подкрепа на нашите западни партньори, включително САЩ и Франция, обективно, волно или неволно работят за срив на идеята за свикване на конференцията”, посочи Лавров.

Той разкритикува решението на ЕС за ембаргото върху доставянето на оръжия за сирийските бойци на опозицията.

В същото време министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу предупреди: "Всяко решение има две страни. Ако от едната страна се свалят ограниченията, то другата страна може да се смята необвързана с изпълнението на поетите по-рано отговорности.” Генералът не се задълбочи в детайли, но е съвършено ясно за какво говори, пише изданието.

Водещи новини

Още новини